Over dit blog

Over dit blog

Veranderingen gaan steeds sneller

We leven in een tijdperk waarin de wereld steeds sneller lijkt te veranderen. Het wordt daarbij ook steeds ingewikkelder om nog het hele speelveld te overzien en de gevolgen van de veranderingen te voorspellen. Ik denk hierbij aan:

  • veranderende politieke en economische machtsverhoudingen in de wereld
  • opkomst van populisme, nationalisme en protectionisme
  • technologische veranderingen
  • uitputting van natuurlijke hulpbronnen
  • grote aantallen van migranten en vluchtelingen
  • terrorisme
  • klimaatverandering.

Klimaatverandering als ‘gamechanger’

De verandering van het klimaat neemt in dit rijtje een bijzondere plaats in. De klimaatverandering zal namelijk niet alleen de gezondheid en de welvaart van heel veel mensen beïnvloeden, maar ook de meeste van de genoemde ontwikkelingen versterken. Daarom staat in dit blog de klimaatverandering en wat zij voor ons en onze toekomst betekent centraal.

Een nieuw tijdperk

Ongemerkt zijn we in een nieuw tijdperk van klimaatverandering terecht gekomen, alleen dringt dit nog maar heel langzaam tot ons door. Wat mij daarbij ongelofelijk verbaast, is hoe nonchalant we omgaan met een verandering die zo grote gevolgen voor onze toekomst zal hebben.

Doel en focus van dit blog

Schrijven is voor mij een prima manier om mijn gedachten te ordenen en nieuwe verbanden te leggen. Zeker ook bij zo’n complex onderwerp als de klimaatverandering. Helemaal mooi zou het zijn als ook u als lezer tijdens het lezen nieuwe inzichten kunt opdoen. Daarvoor ga ik mijn best doen.

In dit blog wil ik ingaan op de volgende drie vragen:

  • wat betekent het nieuwe tijdperk van klimaatverandering voor ons en onze toekomst
  • wat kunnen we doen om de klimaatverandering en de gevolgen ervan te beperken
  • en wat houdt ons daarbij tegen?

Reacties zijn welkom

Serieuze reacties, constructieve suggesties en positieve feedback zijn van harte welkom, en zal ik zoveel mogelijk plaatsen en/of beantwoorden. Ik kan echter niet beloven dat ik alle reacties zal plaatsen en ik ga zeker niet in discussie over de vraag of er wel sprake is van klimaatverandering. Voor mij is klimaatverandering – helaas – een realiteit, en ik ga in mijn blog geen tijd of energie besteden aan een debat over een kwestie die voor mij geen kwestie is. Op die manier hebben we in dit nieuwe tijdperk al veel teveel tijd verspeeld.