Over deze site

Veranderingen gaan steeds sneller

We leven in een tijdperk waarin de wereld steeds sneller lijkt te veranderen. Het wordt daarbij ook steeds ingewikkelder om nog het hele speelveld te overzien en de gevolgen van de veranderingen te voorspellen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • veranderende politieke en economische machtsverhoudingen in de wereld
 • opkomst van populisme, nationalisme en protectionisme
 • technologische veranderingen
 • uitputting van natuurlijke hulpbronnen
 • grote aantallen van migranten en vluchtelingen
 • terrorisme
 • klimaatverandering, of beter: klimaatcrisis.

Klimaatcrisis als gamechanger

De snelle verandering van het klimaat neemt in dit rijtje een bijzondere plaats in. De klimaatverandering zal niet alleen de gezondheid en de welvaart van steeds meer mensen beïnvloeden, maar ook de overige genoemde ontwikkelingen versterken. De gevolgen zijn zelfs zodanig ingrijpend dat het beter is om over ‘klimaatcrisis’ te spreken. Dat zal ik dan ook zo veel mogelijk doen. Daarom staat in dit blog de klimaatcrisis en wat zij voor ons en onze toekomst betekent centraal.

Een nieuw tijdperk

Ongemerkt zijn we in een nieuw tijdperk van de klimaatcrisis terecht gekomen, alleen dringt dit nog maar heel langzaam tot ons door. Wat mij daarbij ongelofelijk verbaast, is hoe nonchalant we omgaan met een verandering die zo grote gevolgen voor onze toekomst zal hebben.

Focus van deze site

Schrijven is voor mij een uitstekende manier om mijn gedachten te ordenen en nieuwe verbanden te leggen. Zeker ook bij zo’n complex onderwerp als de klimaatcrisis. Helemaal mooi zou het zijn als ook u als lezer tijdens het lezen nieuwe inzichten kunt opdoen. Daarvoor ga ik mijn best doen.

In dit blog wil ik ingaan op vragen zoals:

 • wat betekent het nieuwe tijdperk voor ons als individu en als groep
 • welke invloed heeft de crisis op onze toekomst
 • wat kunnen we doen om de klimaatcrisis en de gevolgen ervan te beperken
 • en wat houdt ons daarbij tegen?

In woorden en beelden

Beelden zeggen vaak meer dan 1000 woorden, wordt wel eens gezegd. Ik denk dat dat vaak waar  is, en ik ga dan ook zeker met beelden proberen te werken. Bijvoorbeeld in de vorm van foto’s en schema’s, maar ook woorden kunnen beelden oproepen (beeldspraak, poëzie).

Reacties zijn welkom

Serieuze reacties, concrete suggesties en positieve feedback zijn van harte welkom en zal ik zoveel mogelijk plaatsen en/of beantwoorden. Ik kan echter niet beloven dat ik alle reacties zal plaatsen en ik ga zeker niet in discussie over de vraag of er wel sprake is van klimaatverandering. Voor mij is klimaatverandering – helaas – een realiteit, en ik ga in mijn blog geen tijd of energie besteden aan een debat over een kwestie die voor mij geen kwestie is. Op die manier hebben we al veel teveel tijd verspeeld.